De familie Staudt zorgt al zo’n 400 jaar voor verrassingen. Van balloniers, schilders, stempelmakers, uitvinders, musici, verzetshelden, regisseurs en schrijvers tot horlogemakers. De eeuwige drang tot creatief ondernemen zit al ongeveer sinds 1650 in het bloed van de Staudts.
Het was dus een voor de hand liggende drang - en een kwestie van tijd - dat de familietradities voortgezet worden. En met de geboorte van de Staudt Praeludium zet de Staudt-saga zich voort!

 

Friedrich Staudt: buikspreker, ballonier en uitvinder

Een van de voorvaderen van Staudt Watches is de excentrieke Friedrich Staudt (1809-1876). Friedrich was een graag geziene artiest als buikspreker en ballonnier in vele steden en dorpen. Hij stond bekend als een creatief ondernemer en was voornamelijk gevestigd in Wierden, Twenthe. Met zijn stempelinktenfabriek was hij een succesvol ondernemer en bezat verschillende stukken land en huizen. Met zijn modieuze stijl was Friedrich een excentrieke heer met een extravagante levensstijl.

Eenen grooten brillanten, met vele kleuren versierden luchtbal

Het was 4 juni 1783 toen de gebroeders Montgolfier de eerste onbemande heteluchtballon oplieten in Annonay, Frankrijk. Door het verbranden van wol en stro werd hete lucht gegenereerd om de ballon te laten opstijgen, alhoewel men toentertijd dacht dat de rook zorgde voor de opwaartse krachten. Net zoals in de rest van Europa was deze uitvinding van de gebroeders Montgolfier groot nieuws. Het duurde dan ook niet lang voordat de eerste onbemande luchtballon het luchtruim van Amsterdam betrad. Vliegen was iets nieuws en stond dan ook onder hoge belangstelling. Balloniers waren graag geziene gasten tijdens tal van feestelijkheden, waar zij hun vliegmachines toonden. De creatieve en innovatieve Friedrich Staudt zag potentie in deze nieuwe techniek en kocht in 1835 zijn eerste ‘eenen Groote Brillanten, met vele kleuren versierden Luchtbal’. Met deze grote heteluchtballon van 8 meter hoog en 18 meter in omtrek reisde hij verschillende jaarmarkten, gerenommeerde herbergen en feestelijkheden af. Hij vermaakte zijn publiek tevens met zijn kunsten als goochelaar, buikspreker en zijn andere zeer bevallende aardigheden.

Uitvinder, stempelmaker en graveur

In 1850 vestigde Friedrich zich in Wierden, waar hij zijn stempelinktfabriek opzette. Rond 1840 verwierf Friedrich een octrooi op zijn uitvindingen betreft zijn speciale stempelinkten. Met zijn door Z.M. den Koning geoctrooieerde stempelinkt had hij het alleenrecht op de levering voor inkt aan o.a. de Staatsposterijen. De zaken gingen goed en al snel groeide zijn stempelinktfabriek uit tot een grote leverancier voor vele ondernemingen in Nederland en Duitsland. Stempels maakte Friedrich zelf. Hij graveerde iedere gewenste afbeelding in messing en stond bekend als zeer bekwaam kunstgraveur.